Kluchy ziemniaczane w pikantnym sosie

 

 

 SKŁADNIKI:

        Kluski:

600g ugotowanych ziemniaków (wystudzonych) 

300g skrobi ziemniaczanej 

220-250 ml zimnej wody

sól

 

        Sos:

3 ząbki czosnku

1,5 - 2cm korzenia imbiru 

pół łyżeczki płatków chilli (lub więcej jeśli lubimy ostre:) )

garść szczypiorku

1-2 łyżki sezamu (według uznania)

4 łyżki oleju 

3-4 łyżki sosu sojowego

1 duża łyżka miodu

1 łyżka octu ryżowego (lub jabłkowego) 

+ 1/3 szklanki wody

+ pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej 

 

PRZYGOTOWANIE 

Z ziemniaków, skrobi i wody zagnieść ciasto - najlepiej dodać na początek niepełną szklankę wody i w razie potrzeby dodać resztę. Ciasto powinno być na tyle wilgotne i elastyczne aby kluski w ogóle nie pękały. Przygotować kluseczki - kulki, wałeczki - według uznania. U mnie kulki po około 11-13 gramów. Kluski ugotować we wrzącej wodzie - około 2-3 minuty od wypłynięcia w zależności od kształtu i wielkości.

 Czosnek przecisnąć przez praskę, imbir obrać i zetrzeć na tarce, dodać płatki chilli, szczypiorek i sezam - wymieszać. Dobrze rozgrzać olej i zalać przygotowane składniki - wymieszać. Do przygotowanej mieszanki dodać sos sojowy, miód, ocet. 

Sos przelać do rondelka a w kubku wymieszać wodę ze skrobią. Podgrzać sos i dolać skrobię z wodą - energicznie i szybko wymieszać, tylko do momentu aż sos zgęstnieje. 

 Tak przygotowanym sosem zalać ugotowane kluski i porządnie wymieszać. 

 Podawać posypane sezamem i szczypiorkiem.


 

 

 

 

Komentarze