SKŁADNIKI:
Kluski:
600g ugotowanych ziemniaków (wystudzonych)
300g skrobi ziemniaczanej
220-250 ml zimnej wody
sól
Sos:
3 ząbki czosnku
1,5 - 2cm korzenia imbiru
pół łyżeczki płatków chilli (lub więcej jeśli lubimy ostre:) )
garść szczypiorku
1-2 łyżki sezamu (według uznania)
4 łyżki oleju
3-4 łyżki sosu sojowego
1 duża łyżka miodu
1 łyżka octu ryżowego (lub jabłkowego)
+ 1/3 szklanki wody
+ pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE
Z ziemniaków, skrobi i wody zagnieść ciasto - najlepiej dodać na początek niepełną szklankę wody i w razie potrzeby dodać resztę. Ciasto powinno być na tyle wilgotne i elastyczne aby kluski w ogóle nie pękały. Przygotować kluseczki - kulki, wałeczki - według uznania. U mnie kulki po około 11-13 gramów. Kluski ugotować we wrzącej wodzie - około 2-3 minuty od wypłynięcia w zależności od kształtu i wielkości.
Czosnek przecisnąć przez praskę, imbir obrać i zetrzeć na tarce, dodać płatki chilli, szczypiorek i sezam - wymieszać. Dobrze rozgrzać olej i zalać przygotowane składniki - wymieszać. Do przygotowanej mieszanki dodać sos sojowy, miód, ocet.
Sos przelać do rondelka a w kubku wymieszać wodę ze skrobią. Podgrzać sos i dolać skrobię z wodą - energicznie i szybko wymieszać, tylko do momentu aż sos zgęstnieje.
Tak przygotowanym sosem zalać ugotowane kluski i porządnie wymieszać.
Podawać posypane sezamem i szczypiorkiem.

Komentarze
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.