FARSZ:
3 - 3,5 litra opłukanych i pokrojonych leśnych grzybów
2 małe cebule
1 średnia marchewka
1 mała pietruszka
sól, pieprz
2-3 łyżki masła
3-4 łyżki bułki tartej
CIASTO:
750 g mąki pszennej
500 ml wrzątku
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oleju/oliwy
+ opcjonalnie:
2-3 łyżki suszonych i pokruszonych opieniek lub kani (dla wzmocnienia grzybowego aromatu)
PRZYGOTOWANIE:
Leśne grzyby obgotować około 10-15 minut i odcedzić. Marchewkę i cebulę posiekać nożem lub umieścić w rozdrabniaczu. Na łyżce masła podsmażyć cebulę, dodać marchewkę i dodać odrobinę wody. Poddusić kilka minut pod przykryciem. Do warzyw dołożyć grzyby, resztę masła i podlać wodą, doprawić solą i pieprzem (jeśli dodajemy również opcjonalne suszone grzyby, to również na tym etapie)- dusić około 15-20 minut na małym ogniu. Gdy w garnku zostanie za dużo płynu to zdjąć pokrywkę i pogotować, aż się zredukuje i odparuje.Odstawiamy do ostygnięcia.
Zimny farsz przekładamy do rozdrabniacza i mielimy (można również przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa) a następnie dodajemy bułkę tartą (ilość w zależności od wilgotności farszu - musi być na tyle zwarty, aby wygodnie dało się go nałożyć łyżeczką na ciasto).
Ciasto zagniatamy z podanych składników i odkładamy na 15 minut pod ściereczką aby ostygło. Wałkujemy, ale nie za cienko - farsz nie może "przebijać" przez ciasto, aby w gotowaniu pierogi nie podziurawiły się. Wykrawamy krążki ulubionej wielkości i lepimy pierogi.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie i podajemy - najlepiej smakują z roztopionym masłem i posypane pieprzem, a na drugi dzień - odsmażone na maśle :)
Z podanych proporcji wyszło mi 62 pierogi.
Komentarze
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.