Pierogi farszem z grzybów leśnych

  

 

SKŁADNIKI:

 

        FARSZ

3 - 3,5 litra opłukanych i pokrojonych leśnych grzybów 

2 małe cebule

1 średnia marchewka

1 mała pietruszka

sól, pieprz

2-3 łyżki masła

3-4 łyżki bułki tartej 


 

        CIASTO:

750 g mąki pszennej

500 ml wrzątku

1,5 łyżeczki soli

2 łyżki oleju/oliwy 

    

    + opcjonalnie:

 2-3 łyżki suszonych i pokruszonych opieniek lub kani (dla wzmocnienia grzybowego aromatu) 

 

PRZYGOTOWANIE

Leśne grzyby obgotować około 10-15 minut i odcedzić. Marchewkę i cebulę posiekać nożem lub umieścić w rozdrabniaczu. Na łyżce masła podsmażyć cebulę, dodać marchewkę i dodać odrobinę wody. Poddusić kilka minut pod przykryciem. Do warzyw dołożyć grzyby, resztę masła i podlać wodą, doprawić solą i pieprzem (jeśli dodajemy również opcjonalne suszone grzyby, to również na tym etapie)- dusić około 15-20 minut na małym ogniu. Gdy w garnku zostanie za dużo płynu to zdjąć pokrywkę i pogotować, aż się zredukuje i odparuje. 

Odstawiamy do ostygnięcia.

Zimny farsz przekładamy do rozdrabniacza i mielimy (można również przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa) a następnie dodajemy bułkę tartą (ilość w zależności od wilgotności farszu - musi być na tyle zwarty, aby wygodnie dało się go nałożyć łyżeczką na ciasto).  

 Ciasto zagniatamy z podanych składników i odkładamy na 15 minut pod ściereczką aby ostygło.  Wałkujemy, ale nie za cienko - farsz nie może "przebijać" przez ciasto, aby w gotowaniu pierogi nie podziurawiły się. Wykrawamy krążki ulubionej wielkości i lepimy pierogi.

 Pierogi gotujemy w osolonej wodzie i podajemy - najlepiej smakują z roztopionym masłem i posypane pieprzem, a na drugi dzień - odsmażone na maśle :) 

 

 Z podanych proporcji wyszło mi 62 pierogi.

 




 

 

Komentarze