Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

19 lipca 2010

Ciasto z owocami i budyniem





spód;

3 szklanki mąki
3/4 szkl. cukru
pół kostki margaryny
1/4 kostki smalcu
2-3 łyżki śmietany
3 łyżki kakao
1 jajko
3 zółtka
łyżeczka proszku do pieczenia

wiórki kokosowe do posypania formy

Ciasto zagnieść .. forme posmarować tłuszczem i posypać wiórkami kokosowymi.. nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na ok 20 min 180 st


owoce;
najlepiej sezonowe
wiśnie
czarne i białe porzeczki

owoce wypłukać i posypać cukrem, ok pół szkl, wymieszac


budyń;

3 budynie ( mogą być o smaku toffi lub mieszane toffi i smietankowe)
1 litr mleka
6 łyżek cukru

Ugotować budynie i gorące wyłożyć na podpieczone ciasto..
Posypac owocami w cukrze..
piec ok 20 min..


beziki;

3 białka
pół szkl cukru
2 lyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na pianę, dodać cukier i dobrze ucić do rozpuszczenia.. na koniec dodać mąkę ziemniaczaną ..
taką masę nakladać do szprycy i na upieczone ciasto ukladać równo lub wedle uznania beziki...

zapiec do zrumienienia...






























































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...