spód;
3 szklanki mąki
3/4 szkl. cukru
pół kostki margaryny
1/4 kostki smalcu
2-3 łyżki śmietany
3 łyżki kakao
1 jajko
3 zółtka
łyżeczka proszku do pieczenia
wiórki kokosowe do posypania formy
Ciasto zagnieść .. forme posmarować tłuszczem i posypać wiórkami kokosowymi.. nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na ok 20 min 180 st
owoce;
najlepiej sezonowe
wiśnie
czarne i białe porzeczki
owoce wypłukać i posypać cukrem, ok pół szkl, wymieszac
budyń;
3 budynie ( mogą być o smaku toffi lub mieszane toffi i smietankowe)
1 litr mleka
6 łyżek cukru
Ugotować budynie i gorące wyłożyć na podpieczone ciasto..
Posypac owocami w cukrze..
piec ok 20 min..
beziki;
3 białka
pół szkl cukru
2 lyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubić na pianę, dodać cukier i dobrze ucić do rozpuszczenia.. na koniec dodać mąkę ziemniaczaną ..
taką masę nakladać do szprycy i na upieczone ciasto ukladać równo lub wedle uznania beziki...
zapiec do zrumienienia...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.