Drożdżówki z serem



Ciasto drożdżowe podstawowe

ok 1 kg mąki
0,5 litr mleka
½ kostki masła
5 dkg drożdży
4 żółtek
cukier


nadzienie 

30 dkg sera 
cukier
1 jajko
7 dkg rodzynek

ser z cukrem i jajkiem utrzeć dodać rodzynki
Mleko zagrzać, trzepaczką rozprowadzić w mleku trochę mąki
dodać rozpuszczone w pół szklanki mleka drożdże z 2 łyżeczkami cukru
i utarte z cukrem żółtka (ok 4 łyżki cukru), mieszać ręką dodając stopniowo mąkę,
dodać roztopione masło, dobrze wyrobić, ...Wyrobione ciasto posypać mąką uklepać,

Wyjąc ciasto na stolnicę rozciągnąć i uformować wałek pociąć na równe kawałki
każdy rozpłaszczyć i zrobić w nim dołek. Układać od razu na blaszkach.
Do każdego dołka nałożyć po 2 łyżeczki nadzienia, odstawić do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do 175° posmarować brzegi białkiem jajka i wstawić do upieczenia na rumiany kolor.

Komentarze

  1. ŁATWY FAJNY PRZEPIS

    OdpowiedzUsuń
  2. Drożdzówki wyszły super dziękuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo .. polecam inne moje przepisy

      Usuń

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.