Co rok lubię urozmicać tą samą galaretkę.. i za każdym razem wygląda ona inaczej.. a smakuje tak samo :)
2 filety z dorsza
1 puszka groszku
2 ugotowane marchewki
3/4 l wywaru warzywnego
1 słoik majonezu
3 łyżki żelatyny
sól
pieprz
sok z cytryny
natka
Filety ugotować w wywarze, wyjąć, wywar połączyć z 3/4 rozpuszczonej żelatyny. Resztę żelatyny wymieszać z majonezem, wyłożyć dno i boki foremki, zastudzić. Ułożyć warstwami warzywa i rybę, zalać wywarem z żelatyną
Zastudzić.. Wyjąć i udekorować .
Ile jest to słoiczek majonezu? chodzi o taki 250ml?
OdpowiedzUsuńżelatynę rozpuszcza Pani w zimnej czy goracej wodzie, bo spotkałam się z dwoma szkołami.
dekoracja na ostatnim foto to por? nie mylę się?
wystarczy 250 ml majonezu. żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie, i na ostatnim- Tak to por.
Usuńgalareta bardzo smaczan.
OdpowiedzUsuńdekoracja z pora się nie udała:(może jakieś podpowiedzi jak ją zrobić.
mała rada: dobrze jak majonez przed dodaniem żelatyny jest w temp pokojowej wtedy tak błyskawicznie się nie zetnie
Niewiem co odpowiedzieć . Por był zwyczajny ze sklepu, moze lekko podwiędnięty.. Trzeba w miare równo przecinać nożyczkami żeby listki sie nie przełamały.. no i cóż wiecej, za pierwszym razem wszystko wydaje sie trudne .
Usuń