Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

18 lipca 2010

Galareta z dorsza

Co rok lubię urozmicać tą samą galaretkę.. i za każdym razem wygląda ona inaczej.. a smakuje tak samo :)






2 filety z dorsza 
1 puszka groszku 
2 ugotowane marchewki 
3/4 l wywaru warzywnego 
1 słoik majonezu 
3 łyżki żelatyny 
sól 
pieprz 
sok z cytryny

natka

Filety ugotować w wywarze, wyjąć, wywar połączyć z 3/4 rozpuszczonej żelatyny. Resztę żelatyny wymieszać z majonezem, wyłożyć dno i boki foremki, zastudzić. Ułożyć warstwami warzywa i rybę, zalać wywarem z żelatyną

Zastudzić.. Wyjąć i udekorować .





4 komentarze:

  1. Ile jest to słoiczek majonezu? chodzi o taki 250ml?
    żelatynę rozpuszcza Pani w zimnej czy goracej wodzie, bo spotkałam się z dwoma szkołami.
    dekoracja na ostatnim foto to por? nie mylę się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wystarczy 250 ml majonezu. żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie, i na ostatnim- Tak to por.

      Usuń
  2. galareta bardzo smaczan.
    dekoracja z pora się nie udała:(może jakieś podpowiedzi jak ją zrobić.
    mała rada: dobrze jak majonez przed dodaniem żelatyny jest w temp pokojowej wtedy tak błyskawicznie się nie zetnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niewiem co odpowiedzieć . Por był zwyczajny ze sklepu, moze lekko podwiędnięty.. Trzeba w miare równo przecinać nożyczkami żeby listki sie nie przełamały.. no i cóż wiecej, za pierwszym razem wszystko wydaje sie trudne .

      Usuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...