Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

16 lipca 2010

Gulasz węgierski i placki ziemniaczane





























na gulasz;

50 dkg mięsa wieprzowego
1 cebula
1 spora papryka czerwona
kilka pieczarek ok 5 szt
koncentrat pomidorowy ok 3 łyżki
sól
pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
chili
tłuszcz do smażenia

placki ziemniaczane;

5-6 ziemniaków
1 cebula
4-5 łyżek mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
sól
pieprz

Mięso pokroić w kostkę przysmażyć na rumiano
cebulę paprykę i pieczarki pokroić i podsmażać osobno ... dodać do mięsa
podlać ok 1,5 szkl wody i dusić do miękkości
dodać resztę przypraw do smaku i koncentrat pomidorowy.

Ziemniaki obrać i zetrzeć , cebule też zetrzeć razem z ziemniakami, przyprawić do smaku dodać mąkę i proszek do pieczenia i usmażyć placki..

Podawać placki z gulaszem, można zapiec

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...