Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

16 lipca 2010

Pierogi z kapustą i grzybami





























nadzienie
1 kg kapusty kiszonej
10 dkg pieczarek lub grzybki suszone
sól pieprz
cebula
4-5 łyżek oliwy

2 łyzki bułki tartej

ciasto;

450 g mąki
300 ml wrzątku
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju

Jeśli używamy grzyby suszone, należy je wcześniej namoczyć i ugotować.
Kapustę wypłukać, zagotować w wodzie i odcedzić, w garnku drobniej pokroić, na oliwie podsmażyć cebulkę, dodać kapustę i posiekane grzyby.
dusić na wolnym ogniu ... można w razie czego podlać odrobinę wody żeby nie przypalić...odparować.
doprawić do smaku i wystudzić
do zimnej kapusty dodać  tartą bułkę (jeśli jest taka potrzeba), wymieszać


Z podanych składników zagnieść szybko ciasto (mąkę wymieszać z solą i olejem, zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką po czym zagnieść i odłożyć do wystudzenia. Ciasto , wałkować i wykrawać szklanką krążki.
Nadziewać kapustą. i gotować ..
podawać z tłuszczem lub odsmażane , na wigilię odsmażamy na maśle lun oleju. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...