Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

19 lipca 2010

Rumowy makowiec

-ciasto-

Skł; 40 dkg. maku
3/4 szkl. mleka
6 jajek
1 masło
1,5 szkl. cukru pudru
2/3 szkl. bułki tartej
20 dkg. migdałów
5 dkg. wiórek kokosowych
aromat rumowy


Mak namoczyć w gorącym mleku, osączyć i zemleć.
Migdały sparzyć i obrać. 15 dkg. drobno posiekać, resztę odłożyć.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodać masło. Dodać mak, bułkę, aromat. Ubić białka, dodać do nich migdały i wymieszać obie masy.
Upiec ok. 40 min. 200*C.

-krem-

Skł; 1 masło roślinne
3/4 szkl. cukru pudru
1 szkl. kefiru
aromat rumowy


Utrzeć masło i cukier, stopniowo dodać kefir i aromat.
Wstawić na ok. 2 godz. do lodówki.

-poncz-

Skł; 1/4 szkl. mocnej herbaty
2 łyżki cukru
2 łyżki wódki
aromat rumowy

Wymieszać.


Ciasto przekroić na dwa placki, nasączyć ponczem, przełożyć kremem, polać polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...