Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

27 sierpnia 2010

Pieróg drożdżowy z kaszą

Ciasto drożdżowe maślane

0,5 kg mąki
1 szkl mleka
2 dkg drożdży
3 dkg masła
2 łyżki cukru
2 żółtka


Mleko zagrzać na lekko ciepło, rozrobić w nim drożdże z cukrem, dodać trochę mąki i wymieszać. Dodać żółtka rozmieszane z cukrem, mieszać dodając stopniowo po trochu mąkę, wyrabiać ciasto. Dobrze wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia..

nadzienie do pierogów z kaszą

1 szkl kaszy jęczmiennej lub gryczanej
2 szkl wody
łyżka masła
1 jajko
20 dkg sera białego

Kaszę ugotować na 2 szkl wody z dodatkiem soli. Ugotowaną wymieszać z masłem i odstawić do wystudzenia.
Wymieszać kaszę z jajkiem i serem posolić do smaku i podzielić na 3 części.

Ciasto podzielić na 3 części rozpłaszczyć lub rozwałkować .. Nałożyć nadzienie i zakleić. Sklejonym miejscem odwrócić do spodu i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika posmarować rozmąconym białkiem i wedle uznania można posypać makiem.
Piec ok 50 min na kamieniu Kiedy góra zacznie się rumienić włączyć ogrzewanie dolne i od czasu do czasu obserwować . 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...