Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

10 sierpnia 2011

Muszle z kurczakiem




na 3 osoby

makaron duże muszle
6-7 szt na osobę
pierś z kurczaka podwójna
pół papryki czerwonej
pół cebuli
2 ząbki czosnku
sól
pieprz kolorowy grubo mielony
papryczka słodka mielona
1 łyżka suszonych pomidorów
tłuszcz do smażenia
żółty ser do posypania
chiński sos słodko pikantny


Makaron ugotować w osolonym wrzątku, wypłukać w zimnej wodzie i rozłożyć by muszle się nie posklejały.
Mięso pokroić w kostkę możliwie drobną. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek oraz mięso. Mieszać aż się zetnie i nie będzie się już sklejać. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę i doprawić do smaku papryczką, dodać również suszone pomidory i mieszając smażyć aż wszystko się przyrumieni.

Nadzieniem nadziać muszle, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać żółtym serem i zapiec tylko do rozpuszczenia sera i podgrzania. Podawać polane chińskim sosem słodko kwaśnym.






Drugi pomysl na muszle .. np kiedy nam trochę zostanie

Muszle pod beszamelem zapiekane..

Włożyć muszle do kamionkowych miseczek. Z 2 łyżek masła i 3 łyżek mąki zrobić jasną zasmażkę, dodać stopniowo ok 1 szkl mleka, doprawić solą i pieprzem oraz imbirem. Zmiksować sos blenderem.
Sosem zalać muszle w miseczkach .. położyć na każdej plaster pomidora i posypać żółtym tartym serem oraz odrobiną oregano i zapiec.











Przepis opublikowany w


1 komentarz:

  1. smakowite przepisy :)
    a może zna Pani przepis na dobrą zupę rybną :)
    pozdrawiam serdecznie Beata

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...