Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

9 września 2011

Pierogi z fasolą i ziemniakami

600 g ugotowanej fasoli Jaś
400 g ugotowanych ziemniaków
sól
pieprz
jajko
1 cebula
tłuszcz do smażenia

na ciasto
900 g mąki
600 ml wrzątku
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli

Fasolę i ziemniaki zemleć w maszynce do mięsa, cebulę drobno posiekać i przyrumienić na tłuszczu, dodać do nadzienia, przyprawić solą i pieprzem, dodać jajko i dobrze wymieszać.

Mąkę wymieszać z solą i olejem zalać wrzątkiem i mieszać łyżką .. kiedy przestygnie, zgnieść na plastyczne ciasto

Wałkować cienko, wykrawać krążki szklanką i lepić pierogi nakładając po łyżeczce nadzienia
Ugotować w osolonym wrzątku, podawać ze skwarkami i cebulką



2 komentarze:

  1. takiego nadzienia jeszcze nie jadłam, brzmi ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja jadłam je od dzieciństwa . Jeszcze moja babcia takie robiła :) są pyszne .. Ziemniaki daje sie po to by nie były zbyt ciężkie od samej fasoli. polecam

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...