Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

30 stycznia 2012

Piankowe serniczki z tęczą


250 g sera białego
1 szkl mleka
pół szkl cukru
aromat waniliowy
3 żółtka
1 galaretka niebieska
żelatyna


4 czubate łyżeczki żelatyny rozpuścić w ok 3/4 szkl gorącej wody.
Ser mleko i cukier zmiksować w kubku do cocktaili, dodać aromat i żelatynę, Do foremek wylać pierwszą warstwę i wstawić do lodówki. Do drugiej warstwy dodać żółtka czyli do reszty kremu i zmiksować. Kiedy pierwsza zastygnie wylać warstwę żółtą. Następnie 3 łyżeczki niebieskiej galaretki rozpuścić w 1/5 szk gorącej wody i zabarwić na zielono resztę kremu.
Wylać ostatnią warstwę. Schłodzić. Pozostałą galaretkę rozpuścić w 1,5 szk gorącej wody i wylać na dno salaterek.
Po schłodzeniu pianki wyjąć z foremek i ułożyć na niebieskich jeziorkach. Udekorować dowolnie, np dżemem malinowym i czekoladą.


Przepis opublikowany w


3 komentarze:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...