Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

10 czerwca 2012

Pierogi z mięsem


ciasto;

450 g mąki
300 ml wrzątku
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju

nadzienie;

300 g mięsa z drobiu ugotowanego
200 g wieprzowiny ugotowanej
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
3 ugotowane marchewki
1 ugotowana pietruszka
ugotowany por
pół łyżeczki papryczki
szczypta chili
sól
pieprz


porada; najlepiej ugotować bulion z włoszczyzną i wszystkie składniki uzyskamy na raz.

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto i odłożyć do wystudzenia.
Mięso i włoszczyznę zmielić w maszynce do mięsa, dodać przyprawy,  bułkę tartą i jajko, wyrobic masę.
Ciasto wałkować, wykrawać szklanką krążki i lepić pierogi z nadzieniem mięsnym.
Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać polane tłuszczem ze szczypiorkiem lub cebulką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...