Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

28 listopada 2012

Kringel estoński




Kringel estoński
Niedawno znalazłam gdzieś w internecie takie świetne ciasto, zagłębiając się dalej znalazłam też i przepis, którego nie będę podawać ..  (podam tylko link do bloga na którym go znalazłam)
Ciasto mnie tak oczarowało że musiałam je upiec. Powiem szczerze ze nie spodziewałam się że jest tak łatwe a zarazem smaczne.



KRINGEL ESTOŃSKI    http://anoushkaencuisine-pl.blogspot.com/


zdjęcia mojego kringla





Ciasto zrobiłam według przepisu .. na 3 porcje

900 g mąki
3 żółtka
360 ml mleka
6 dkg drożdży
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
90 g masła


Mleko zagrzać i rozpuścić w nim drożdże i cukier. Mąkę wymieszać z solą i żółtkami.  Dodać powoli mleko z drożdżami i roztopione masło, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką w misce i odstawić do wyrośnięcia.

w tym czasie przygotowałam 3 nadzienia.

1 . 50 g masła utrzeć z 1 łyżką cukru i łyżeczką cynamonu
2. 50 g masła utrzeć z utłuczonymi drobno orzechami i 1 łyżką cukru
3. 50 g masła utrzeć z 1 łyżeczką kakao i 1 łyżką cukru

Ciasto podzielić na 3 części , rozwałkować cienko prostokątne placki i rozsmarować całe nadzienia cieniutko. zrolować placek , spłaszczyć nieco i przeciąć ostrym nożem wzdłuż, zwinąć warkocz przekręcając  tak by przecięta strona byla na zewnątrz. Na papierze ułożyć w wieniec i odstawić na ok 15 min do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 st i piec ok 35 min.. aż do pięknego zrumienienia.





2 komentarze:

  1. Piękny jest !
    Strasznie mam ochotę na taki smak...

    Woww... no jestem pod wrażeniem !

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada naprawde swietnie!
    :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...