Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

2 grudnia 2012

Udziec indyczy ze śliwkami w imbirowym sosie

Udziec indyczy ze śliwkami w imbirowym sosie
udziec indyczy ok 1 kg
z kością
garść suszonych śliwek
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
szczypta pieprzu
szczypta mielonej kolendry
2 marchewki
pół cebuli
2 łyżki posiekanego korzenia imbiru
1 por
majeranek
bazylia
2 łyżki śmietany

Udziec oczyścić, wyciąć kość ( nie wyrzucać)  rozłożyć i lekko ponacinać grubsze mięśnie by płat mięsa był niezbyt gruby, skropić mięso oliwą, octem balsamicznym, lekko osolić, posypać pieprzem i kolendrą, ułożyć śliwki i zwinąć w rulon, (można uprzednio zdjąć skórkę, ja tego nie robiłam) Obwiązać roladę sznureczkiem tak by się nie rozpadła. W głębokiej patelni obsmażyć ze wszystkich stron, podlać 2 szklankami wody, dodać kość wyjętą z udźca, pokrojoną marchewkę, pora, cebulę i imbir, posypać majerankiem i bazylią. Dusić ok 80 min obracając od czasu do czasu.


Mięso wyjąć na talerz, zdjąć sznureczki i pokroić na plastry, kość wyjąć, do wywaru z warzywami dodać śmietanę i zmiksować blenderem na sos.

Podawać z ziemniakami i sałatką, ogórkami konserwowymi itp.

2 komentarze:

  1. Robiłam podobny - pyszny jest :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To musiał być pyszny obiad - zapowiada się wspaniale!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...