Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

4 stycznia 2013

Miodowiec



Ciasto:
3 szklanki mąki
4 żółtka
1 czubata łyżeczka sody
4-5 łyżki miodu
0,5 szklanki cukru
10 dkg margaryny


Rozpuścić, miód, margarynę i cukier. Po wystudzeniu połączyć z pozostałymi składnikami i zagnieść. Ciasto podzielić na trzy części i upiec każdy blat 15-20 minut w 180°C.

Masa:
2 szklanki mleka
0,5 szkl  kaszy manny*
1 kostka margaryny
1 szkl cukru
1 cukier waniliowy
alkohol 
sok z cytryny

Zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym, dodać kaszę manną i energicznie mieszać by nie powstały grudki. Kaszę manną gotujemy kilka minut , po czym zestawić z ognia i od czasu do czasu mieszać, przykryć folią by przylegała do ugotowanej kaszy, wtedy nie powstanie skórka. Kiedy kasza wystygnie należy utrzeć margarynę i dodawać po jednej łyżce kaszę aż do wyczerpania doprawić do smaku sokiem z cytryny i dodać odrobinę wódki. Taką masą przekładać ciasto. Polać polewą czekoladową. 


3 komentarze:

  1. Pisze się na kawałek ciasta:)
    Zawsze gdy u kogoś widzę ciasto miodowe, od razu cieknie mi ślinka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda bardzo apetycznie. Mam podobny przepis na miodownik:)

    OdpowiedzUsuń
  3. też robię miodownika z kaszą manną czyli z kremem grysikowym, pyszne jest:)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...