Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

20 stycznia 2013

Udko i ziemniaczki w ziołach

3 udka
9 małych ziemniaków

na marynatę;
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka soli ziołowej
pół łyżeczki czerwonej papryczki
szczypta tymianku
szczypta pieprzu

Marynatę wymieszać i natrzeć nią udka, odstawić na ok 1 godzinę.

Ziemniaki obrać, naciąć w cienkie plasterki ale nie do końca, tak by ziemniak trzymał się na dolnej stronie. W naczyniu wymieszać pół łyżeczki soli ziołowej, szczyptę tymianku, szczyptę oregano 2 łyżki oleju i posmarować ziemniaczki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać odrobiną wody.
Wszystko razem wstawić do piekarnika, naczynie z udkami i naczynie z ziemniakami. Udka również podlać wodą, od czasu do czasu polewać udka i ziemniaczki.
Piec ok 1,5 godz w temp ok 210 st

Do pieczonych udek i ziemniaczków podałam sałatkę z papryki, sera feta i oliwek, to wszystko posypane jedynie kolorowymi ziołami do sałatek Kamis. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...