Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

1 lutego 2013

Knedle z kurczakiem

Knedle z kurczakiem
1 kg ziemniaków
400 g mąki
1 jajko
sól

nadzienie;
2 udka
2 marchewki
Knedle z kurczakiem
1 cebula
1 jajko
sól
pieprz
łyżka oregano
majeranek
ziele angielskie
listek laurowy


Ziemniaki ugotować, odcedzić wystudzić.
Udka ugotować z cebulą i marchewką doprawić solą, dodać ziele angielskie i listek laurowy.
Knedle z kurczakiem
Wyjąć mięso i warzywa wystudzić, oddzielić od kości.
Zmielić najpierw ziemniaki, potem mięso i warzywa. Nie trzeba myć maszynki.
Ziemniaki wymieszać z mąką, dodać jajko i zagnieść ciasto.
Do mięsa dodać jajko, oregano, majeranek, doprawić solą i pieprzem, wyrobić łyżką.

Ciasto podzielić na kulki wielkości małej pyzy, rozpłaszczyć i nadziewać łyżką mięsa.
Zakleić i uformować na kształt owalny. Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać ze skwarkami i cebulką.



Knedle z kurczakiem

Rosół z gotowania udek możemy wykorzystać do innych celów. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...