Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

17 marca 2013

Piróg Biłgorajski

Ponieważ to potrawa regionalna więc nazwa musi pozostać bez zmian czyli "Piróg" 
Jest potrawą z mojego regionu a ja muszę się przyznać że dopiero pierwszy raz go zrobiłam. 
Na pewno nie ostatni. 



Piróg Biłgorajski
Piróg Biłgorajski


500 g ziemniaków
500 g kaszy gryczanej
250 g sera (twaróg tłusty)
1 szkl śmietany (18-22%)
60 g słoniny
4 jajka
sól
pieprz
smalec do formy



Ziemniaki obrać zalać wodą i ugotować, utłuc razem z wodą w której się gotowały. Wsypać kaszę, wymieszać i przykryć. Odstawić na ok pół godziny. Następnie ziemniaki z kaszą przełożyć do miski, dodać pokruszony ser, śmietanę i jajka. Słoninę drobno pokroić, stopić na patelni i dodać skwarki, z niewielką ilością tłuszczu, doprawić do smaku solą i pieprzem. Formę wysmarować smalcem i włożyć masę, wyrównać i posmarować jajkiem. Piec w temp 180 st ok 1,5 godz.

Podawać ze śmietaną, kefirem, maślanką lub mlekiem.





Opublikowany w


3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. twaróg ... to potrawa regionalna .. zapomniałam dopisać , ot u nas ser to twaróg i to cały sekret i śmietana swojska najlepiej gdzie nikt procent nie mierzy ... czyli dobra śmietana . Wstawiam poprawki .

      Usuń
  2. Tylko jaki ten ser i ilu % śmietana?

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...