Ponieważ to potrawa regionalna więc nazwa musi pozostać bez zmian czyli "Piróg"
Jest potrawą z mojego regionu a ja muszę się przyznać że dopiero pierwszy raz go zrobiłam.
Na pewno nie ostatni.
500 g ziemniaków
500 g kaszy gryczanej
250 g sera (twaróg tłusty)
1 szkl śmietany (18-22%)
60 g słoniny
4 jajka
sól
pieprz
smalec do formy
Ziemniaki obrać zalać wodą i ugotować, utłuc razem z wodą w której się gotowały. Wsypać kaszę, wymieszać i przykryć. Odstawić na ok pół godziny. Następnie ziemniaki z kaszą przełożyć do miski, dodać pokruszony ser, śmietanę i jajka. Słoninę drobno pokroić, stopić na patelni i dodać skwarki, z niewielką ilością tłuszczu, doprawić do smaku solą i pieprzem. Formę wysmarować smalcem i włożyć masę, wyrównać i posmarować jajkiem. Piec w temp 180 st ok 1,5 godz.
Podawać ze śmietaną, kefirem, maślanką lub mlekiem.
Opublikowany w
Jest potrawą z mojego regionu a ja muszę się przyznać że dopiero pierwszy raz go zrobiłam.
Na pewno nie ostatni.
Piróg Biłgorajski |
Piróg Biłgorajski |
500 g ziemniaków
500 g kaszy gryczanej
250 g sera (twaróg tłusty)
1 szkl śmietany (18-22%)
60 g słoniny
4 jajka
sól
pieprz
smalec do formy
Ziemniaki obrać zalać wodą i ugotować, utłuc razem z wodą w której się gotowały. Wsypać kaszę, wymieszać i przykryć. Odstawić na ok pół godziny. Następnie ziemniaki z kaszą przełożyć do miski, dodać pokruszony ser, śmietanę i jajka. Słoninę drobno pokroić, stopić na patelni i dodać skwarki, z niewielką ilością tłuszczu, doprawić do smaku solą i pieprzem. Formę wysmarować smalcem i włożyć masę, wyrównać i posmarować jajkiem. Piec w temp 180 st ok 1,5 godz.
Podawać ze śmietaną, kefirem, maślanką lub mlekiem.
Opublikowany w
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńtwaróg ... to potrawa regionalna .. zapomniałam dopisać , ot u nas ser to twaróg i to cały sekret i śmietana swojska najlepiej gdzie nikt procent nie mierzy ... czyli dobra śmietana . Wstawiam poprawki .
UsuńTylko jaki ten ser i ilu % śmietana?
OdpowiedzUsuń