Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

11 czerwca 2013

Makaron Penne na dwa sposoby



Testowanie Produktów Index Food



Index Food jest wiodącą firmą dystrybucyjną w Polsce na rynku produktów spożywczych kuchni śródziemnomorskiej. Działają na polskim rynku jako dystrybutor włoskich, a od 2006 także hiszpańskich produktów najwyższej jakości na bazie kontraktów wyłącznościowych z producentami.


Index Food posiada w swej ofercie produkty takich marek jak: Olitalia, Valfrutta, De Cecco, Arrighi, Grand’Italia, Rio Mare, Ponti, Serpis i Limmi, a także Sunquick!











Na tą potrawę użyłam 

 produktów  Index Fod 



Makaron Penne Arrighi - Świetny w gotowaniu, nie można go rozgotować, po lekkim przepłukaniu czystą wodą nie skleja się , doskonały do sosów. 

Przecier Pomidorowy Valfrutta który dodałam do sosu bolońskiego, jest bardzo dobrym dodatkiem do szybkich sosów, a przy tym jakże smacznych





Makaron penne po bolońsku z rukolą
(na dwie osoby)




pół opakowania makaronu Penne Arrighi
300 g mięsa mielonego
garść rukoli świeżej
pół cebuli
2 łyżki usiekanego szczypiorku
pół opakowania przecieru pomidorowego Valfrutta
szczypta czosnku granulowanego
bazylia
oregano
majeranek







Makaron ugotować we wrzątku do miękkości, odcedzić, przelać zimną wodą i odstawić do osączenia w durszlaku.
Mięso włożyć na patelnię, dodać cebulę drobno posiekaną, przysmażyć , można dodać łyżkę oleju gdyby mięso było bardzo chude. Dodać przyprawy szczypiorek i pokrojoną rukolę, i na koniec przecier pomidorowy, wymieszać i podsmażyć jeszcze ok 5 minut. Makaron włożyć do garnka, dodać sos, wymieszać i podgrzać.





Penne w sosie śmietanowym
(na dwie osoby)



pół opakowania makaronu penne Arrighi
śmietana 18% ok 300 ml
150 g dobrej kiełbasy
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1 żółtko
sól
pieprz, zioła prowansalskie
majeranek
suszony koperek









Kiełbasę pokroić w kosteczkę, podsmażyć . Śmietanę wymieszać z mąką kukurydzianą i żółtkiem, dodać przyprawy i wlać na patelnię, wymieszać z kiełbasą i doprowadzić do lekkiego zawrzenia, nie gotować. Sos wymieszać z uprzednio ugotowanym makaronem jak w przepisie powyżej. 

1 komentarz:

  1. Mam ochotę na tę drugą wersję. :) Pierwsza dużo częściej u mnie gości, a odmiany sa miłe. Dopóki są to odmiany makaronów. Kooocham pasty! :)
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...