Makaron Penne na dwa sposoby



Testowanie Produktów Index Food



Index Food jest wiodącą firmą dystrybucyjną w Polsce na rynku produktów spożywczych kuchni śródziemnomorskiej. Działają na polskim rynku jako dystrybutor włoskich, a od 2006 także hiszpańskich produktów najwyższej jakości na bazie kontraktów wyłącznościowych z producentami.


Index Food posiada w swej ofercie produkty takich marek jak: Olitalia, Valfrutta, De Cecco, Arrighi, Grand’Italia, Rio Mare, Ponti, Serpis i Limmi, a także Sunquick!











Na tą potrawę użyłam 

 produktów  Index Fod 



Makaron Penne Arrighi - Świetny w gotowaniu, nie można go rozgotować, po lekkim przepłukaniu czystą wodą nie skleja się , doskonały do sosów. 

Przecier Pomidorowy Valfrutta który dodałam do sosu bolońskiego, jest bardzo dobrym dodatkiem do szybkich sosów, a przy tym jakże smacznych





Makaron penne po bolońsku z rukolą
(na dwie osoby)




pół opakowania makaronu Penne Arrighi
300 g mięsa mielonego
garść rukoli świeżej
pół cebuli
2 łyżki usiekanego szczypiorku
pół opakowania przecieru pomidorowego Valfrutta
szczypta czosnku granulowanego
bazylia
oregano
majeranek







Makaron ugotować we wrzątku do miękkości, odcedzić, przelać zimną wodą i odstawić do osączenia w durszlaku.
Mięso włożyć na patelnię, dodać cebulę drobno posiekaną, przysmażyć , można dodać łyżkę oleju gdyby mięso było bardzo chude. Dodać przyprawy szczypiorek i pokrojoną rukolę, i na koniec przecier pomidorowy, wymieszać i podsmażyć jeszcze ok 5 minut. Makaron włożyć do garnka, dodać sos, wymieszać i podgrzać.





Penne w sosie śmietanowym
(na dwie osoby)



pół opakowania makaronu penne Arrighi
śmietana 18% ok 300 ml
150 g dobrej kiełbasy
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1 żółtko
sól
pieprz, zioła prowansalskie
majeranek
suszony koperek









Kiełbasę pokroić w kosteczkę, podsmażyć . Śmietanę wymieszać z mąką kukurydzianą i żółtkiem, dodać przyprawy i wlać na patelnię, wymieszać z kiełbasą i doprowadzić do lekkiego zawrzenia, nie gotować. Sos wymieszać z uprzednio ugotowanym makaronem jak w przepisie powyżej. 

Komentarze

  1. Mam ochotę na tę drugą wersję. :) Pierwsza dużo częściej u mnie gości, a odmiany sa miłe. Dopóki są to odmiany makaronów. Kooocham pasty! :)
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.