Cukinia faszerowana mięsem i oscypkiem



cukinia średniej wielkości
200 g mięsa mielonego
50 g oscypka białego (nie wędzonego)
pół cebuli małej
1 jajko
szczypta pieprzu
szczypta majeranku
szczypta chili suszonej
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

dodatkowo ;
ryż na sypko
pomidor


 Cukinię pokroić na plastry o grubości 1,2 cm ok 6-8 szt po 3-4 na osobę, wydrążyć w plastrach gniazda nasienne.
Mięso wymieszać z przyprawami, dodać jajko, drobno posiekaną cebuę i oscypek, starty na tarce, na desce układać wydrążone plastry cukini, nałożyć nadzienie, dobrze łyżką docisnąć i panierować w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podać z ryżem i pomidorem posypanym świeżą bazylią i natką pietruszki.

Komentarze

  1. o, o! takiej wersji to ja nie znałam, podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też nie znałam takiej wersji. Zamierzam zrobić.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.