cukinia średniej wielkości
200 g mięsa mielonego
50 g oscypka białego (nie wędzonego)
pół cebuli małej
1 jajko
szczypta pieprzu
szczypta majeranku
szczypta chili suszonej
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
dodatkowo ;
ryż na sypko
pomidor
Cukinię pokroić na plastry o grubości 1,2 cm ok 6-8 szt po 3-4 na osobę, wydrążyć w plastrach gniazda nasienne.
Mięso wymieszać z przyprawami, dodać jajko, drobno posiekaną cebuę i oscypek, starty na tarce, na desce układać wydrążone plastry cukini, nałożyć nadzienie, dobrze łyżką docisnąć i panierować w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podać z ryżem i pomidorem posypanym świeżą bazylią i natką pietruszki.
o, o! takiej wersji to ja nie znałam, podoba mi się!
OdpowiedzUsuńJa też nie znałam takiej wersji. Zamierzam zrobić.
OdpowiedzUsuń