Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

4 września 2013

Tarta z bakłażanem




300 g mąki
150 g margaryny
szczypta soli
2 łyżki wody
1 jajko
1 żółtko

nadzienie
1 bakłażan
400 g serka wiejskiego
1 op przyprawy Tzatziki (prymat)
1 jajko
100 g sera mozzarella z bloku lub inny żółty
70 g szynki w plastrach


Pokroić bakłażan na plastry, posolić i odstawić. Po ok 1 godzinie wypłukać i osączyć na durszlaku.
Ciasto zagnieść i wylepić formę do tarty, przykryć papierem i wysypać fasolą lub innym ziarnem na obciążenie. Wstawić do piekarnika na 20 min w temp 200 st.
Serki wymieszać z jajkiem i przyprawą Tzatziki dodać połowę startego sera mozzarella lub żółtego.
Na podpieczonym cieście rozsmarować cienką warstwę serka, ułożyć pokrojoną w cienkie paseczki szynkę i na wierzchu bakłażan, przykryć resztą serka z przyprawą i posypać tartym żółtym serem.
Zapiec ok 30 min w temp 180 st.
Tartę podałam z pokrojonymi pomidorami.








2 komentarze:

  1. Bakłażan to chyba moje ulubione warzywo psiankowate! Najlepiej smakuje właśnie zapiekany. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wypasiona,jak pizza mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...