udziec indyczy ok 500 g
sól
1 łyżeczka czerwonego pieprzu
szczypta chili w płatkach
4-5 łyżeczek musztardy
pół szkl wina czerwonego wytrawnego
bułka tarta do panierowania
tłuszcz do smażenia
Udziec pokroić według układu mięśni, przeciąć tak by powstały większe płaty , po stronie wierzchniej mięśnia ostrym nożem naciąć w kratkę.
Kotlety posmarować z obu stron musztardą, posypać solą do smaku i czerwonym pieprzem, zalać winem i odstawić na co najmniej 2 godziny. Mięso wyjąć z marynaty, opanierować w bułce tartej i na średnim ogniu usmażyć po ok 4-5 min z każdej strony.
Tak przygotowane mięso jest soczyste i miękkie
Do kotletów z indyka podałam ziemniaczki upieczone we frytownicy ActiFry, z odrobiną czosnku i 1 łyżką oleju.
oraz surówkę z cykorii z żurawiną i daktylami
Ale pyszniasty obaidek mmm :)
OdpowiedzUsuń