500 g śledzi (marynowane w occie)
słoiczek pesto z rukoli
oliwa z oliwek
ziarenka dyni
plasterki cytryny
gałązki majeranku lub natka pietruszki
Pesto (ja użyłam mrożone, własnej roboty pesto z rukoli) wymieszać z 2-3 łyżeczkami oliwy.
Śledzie obrać ze skórki, posmarować pesto i zrolować. Naczynka wysmarować oliwą, na dno rozłożyć po małej łyżeczce pesto (mogą to być kokilki, lub inne małe kubeczki) ułożyć zrolowane , nadziane pesto śledzie. na wierzchu również posmarować pesto i skropić sokiem z cytryny.
Tak powinny postać co najmniej jedną dobę. Ostrożnie wyjąć z kokilek , ustawić na półmisku , udekorować ziarenkami dyni, gałązkami majeranku i polać odrobiną oliwy (ja użyłam extra vergin oryginalnej z Grecji z pepperoni)
Na wigilię przygotowałam mniejsze porcje śledzi w pesto, ponadto były też śledziki w drugiej wersji , w pesto pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.