Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

14 stycznia 2014

Gulasz grzybowy

400 g grzybów (u mnie opieńki)
200 g mięsa mielonego
500 ml bulionu wołowo drobiowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 papryka
2 pomidory
sól
pieprz
oregano
bazylia
listek laurowy
ziele angielskie
1 łyżeczka grzybów sproszkowanych suszonych
2 łyżki śmietany
2 łyżki mąki

Mięso mielone przysmażyć z posiekaną cebulą i czosnkiem na patelni. Przełożyć do garnka, dodać bulion, obgotowane lub rozmrożone grzyby, pokrojoną w kostkę marchewkę i zagotować, Doprawić ziołami i sproszkowanymi grzybami (ja suszę opieńki i tłukę je w moździerzu) , dodać pokrojoną paprykę i pomidory. Gulasz gotować ok godzinę pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, w razie potrzeby uzupełnić płyny.  Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do rozrzedzenia odrobinę wody. Podprawić gulasz i jeszcze chwilę pogotować. Podawać z pieczywem.



2 komentarze:

  1. mmmmmmmm, Twój gulasz wygląda przepysznie! Składniki rewelacyjne, wszystko w moich gustach:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pyszny bo taaaaaak wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...