Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

20 lutego 2014

Risotto z brązowego ryżu


500 g wieprzowiny (łopatka)
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka brązowego ryżu
1 szkl białego wina
2 szkl wody
szczypta bazylii
1 mała papryczka chili
pół czerwonej papryki
sól
pieprz
pół łyżeczki papryki słodkiej
tłuszcz do smażenia

Mięso pokroić w drobną kostkę, Marchewkę, cebulę, i czosnek posiekać. W garnku rozgrzać tłuszcz, najpierw przyrumienić cebulę z czosnkiem, dodać marchewkę , podsmażyć ok 1 minutę, dodać mięso i smażyć aż lekko zacznie sie rumienić. Następnie dodać ryż, po 3 minutach podlać winem, dodać przyprawy, paprykę pokrojoną w kostkę i drobno posiekaną chili. Smażyć aż ryż wchłonie wino, podlewać stopniowo wodą i ciągle gotować.  Kiedy ryż juz będzie prawie miękki przykryć pokrywką i odstawić z ognia na ok 15 min.
Po tym czasie risotto nadaje się juz do jedzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...