Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

22 maja 2014

Miodowe żeberka z piekarnika


800 g żeberek w jednym kawałku
sól
pieprz
kolendra
3 łyżki oliwy
3 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki miodu z mniszka
szczypta gałki muszkatołowej


ziemniaki ok 800 g

Żeberka umyć, ususzyć. Oliwę i ocet wymieszać z przyprawami, (kolędrę z pieprzem można utłuc) dodać miód (może być pszczeli) w marynacie zanurzyć żeberka, odstawić na ok 2 godziny, w międzyczasie 2-3 razy obracać. 
Do brytfanki przełożyć żeberka razem z marynatą, podlać ok pół szkl wody. Okryć brytfankę folią aluminiową, Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st ok 30 min , następnie zdjąć folię i przyrumienic, przez jeszcze ok 15 min. Podawać z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i surówką z botwinki



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...