Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

26 maja 2014

Pierożki z podrobami drobiowymi i kaszą jaglaną


ciasto
450 g mąki
300ml wrzątku
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli

nadzienie;
600 g serc i żołądków drobiowych
3/4 szkl kaszy jaglanej
1 marchewka
1 cebula
sól
pieprz
pieprz staropolski Ziołowy
1 jajko

Serca i żołądki oczyścić i ugotować z marchewką i cebulą, z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego.
Kaszę ugotować w proporcji 1:2 najlepiej w wywarze z ugotowanych podrobów, ewentualnie w wodzie. Odstawić pod przykryciem do wystudzenia
Żołądki i serca zemleć w maszynce do mięsa razem z marchewką i cebulą i wystudzoną kaszą.
Dodać jajko , przyprawić do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym i dobrze wymieszać.

Mąkę wsypać do miski, dodać sól i olej , zalać wrzątkiem , wymieszać łyżką , a kiedy troszkę przestygnie zagnieść ciasto.

Wałkować cienko, wykrawać krążki i lepić pierogi.
Ugotować w osolonym wrzątku, podawać z tłuszczem i skwarkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...