Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

11 maja 2014

Żeberka i ziemniaczki z piekarnika


700 g żeberek w jednym kawałku
sól
pieprz
kolendra
3 łyżki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu z mniszka
szczypta chili w płatkach

ziemniaki ok 700 g

Żeberka umyć osuszyć , posypać solą, pieprzem, chili polać miodem, octem i oliwą, natrzeć całość i odstawić na 2-3 godziny. Ziemniaki obrać, przekroić na 4 części, Polać oliwą posypać solą i pieprzem, wymieszać.
Na blaszce ułożyć żeberka, i ziemniaki, Przykryć folią aluminiową i piec ok 45 min w temp 210 st.
Następnie zdjąć folię i przyrumienić mięso i ziemniaki przez kolejne 15 min.
Podawać z sałatą.






6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię taki obiad.Smacznie i apetycznie podane.

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne są takie ziemniaczki i żeberko super pasuje;) często robię takie ziemniaki posypuję jeszcze ziołami prowansalskimi...polecam do wypróbowania żeberko w sosie musztardowo-koperkowym dla odmiany;) pozdrawiam;zapraszam na bloga
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/zeberko-w-sosie-musztardowo-koperkowym.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zeberka i ziemniaki pieczone :))))))
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy ktos juz robił ten przepis? czy45 min to nie za mało dla żeberek???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od wieku zwierzęcia z którego pochodzą żenerka, Mnie się trafiły bardzo miękkie , i te 45 + 15 przyrumieniania w zupełności wystarczyły. Trzeba sprawdzać miękkość widelcem.

      Usuń
  5. Anonimowymaja 28, 2023

    Ekstra smaczne

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...