Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

2 czerwca 2014

Tarta z boczniakiem na grzybowym spodzie


ciasto kruche
125 g margaryny
2 szkl maki
2 jajka
1 łyżka sproszkowanych grzybów (u mnie są to suszone opieńki starte na proszek)
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu

250 g boczniaka
3-4 pieczarki
1 łyżka masła
1 cebula
sól
pieprz staropolski ziołowy
200 ml śmietany 22%
200 ml śmietany 18%
2 jajka
żółty ser
szczypta oregano

Z podanych składników zagnieść ciasto (będzie dość twarde)  Wylepić formę do tarty i podciągnąć brzegi. Boczniaka i pieczarki pokroić. Na patelni rozgrzać masło, przyrumienić przez chwilę posiekaną cebulkę dodać boczniaka i pieczarki, przyprawić solą i pieprzem staropolskim.

Śmietanę wymieszać z jajkami dodać przyprawy do smaku.
Piekarnik nagrzać do 200 st. Wstawić spód do podpieczenia na ok 15 min , wyjąć wyłożyć przysmażone grzyby i oblać rozrobioną jajkami śmietaną. Posypać żółtym serem i szczyptą oregano. Zapiec przez ok 20 min. Podawać z sałatą.








Opublikowany w

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...