ciasto kruche
125 g margaryny
2 szkl maki
2 jajka
1 łyżka sproszkowanych grzybów (u mnie są to suszone opieńki starte na proszek)
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
250 g boczniaka
3-4 pieczarki
1 łyżka masła
1 cebula
sól
pieprz staropolski ziołowy
200 ml śmietany 22%
200 ml śmietany 18%
2 jajka
żółty ser
szczypta oregano
Z podanych składników zagnieść ciasto (będzie dość twarde) Wylepić formę do tarty i podciągnąć brzegi. Boczniaka i pieczarki pokroić. Na patelni rozgrzać masło, przyrumienić przez chwilę posiekaną cebulkę dodać boczniaka i pieczarki, przyprawić solą i pieprzem staropolskim.
Śmietanę wymieszać z jajkami dodać przyprawy do smaku.
Piekarnik nagrzać do 200 st. Wstawić spód do podpieczenia na ok 15 min , wyjąć wyłożyć przysmażone grzyby i oblać rozrobioną jajkami śmietaną. Posypać żółtym serem i szczyptą oregano. Zapiec przez ok 20 min. Podawać z sałatą.
Opublikowany w
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.