Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

19 sierpnia 2014

Tarta z fasolnikiem i serem na grzybowym spodzie

ciasto
1,5 szkl mąki
1 jajko
125 g masła
szczypta soli
1 łyżka utłuczonych drobniutko grzybów suszonych
pieprz ziołowy
szczypta proszku do pieczenia

nadzienie
250 g sera kanapkowego "falvita" lub innego tego typu
100 g białego sera
1 jajko
4 łyżki śmietany
pieprz,
pieprz ziołowy
szczypta chili w płatkach
świeże zioła; majeranek, bazylia, oregano, natka pietruszki
ok 500 g fasolek (fasolnik chiński)

Fasolnik umyć , związać 1- 2 gumkami i ugotować na parze (ok 15 min) Wyjąć, wystudzić.
Ciasto zagnieść, wylepić nim formę i nakłuć widelcem. Piekarnik nagrzać do 180 st , podpiec spód ok 12 min.  W tym czasie widelcem rozgnieść produkty potrzebne do masy serowej wraz z drobno posiekanymi świeżymi ziołami.
Na podpieczony spód rozsmarować równo ser i równiutko od zewnątrz do samego środka spiralnie ułożyć fasolki . Posypać żółtym serem i oregano .. piec ok 40 min podawać z pomidorem i sosem słodko kwaśnym.












2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...