Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

23 września 2014

Zapiekanka z opieńkami i makaronem pod beszamelem


pół op makaronu penne
600 g świeżych młodych opieniek
1 łyżka masła
pół cebuli
sól
pieprz ziołowy

na beszamel
1 szkl mleka
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
szczypta imbiru
szczypta gałki muszkatołowej

30 g sera żółtego
oregano

Makaron ugotować, odcedzić i włożyć na dno naczynia żaroodpornego.
Pół cebuli drobno posiekać, podsmażyć na maśle, dodać grzyby i dusić aż zupełnie odparują, doprawić solą i pieprzem.
W rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę, mieszać przez chwilę, po czym stopniowo ciągle mieszając dodać mleko ( w razie powstania grudek, sos rozbić blenderem) gdyby sos był zbyt gęsty dodać odrobinę mleka. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową.
Na makaronie rozłożyć równomiernie podduszone grzybki i przykryć beszamelem. Posypać odrobiną sera żółtego i szczyptą oregano.
Zapiekać ok 20 min.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...