Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

8 września 2014

Żeberka pieczone i purchawki w sosie


ok 700 g żeberek w pasku
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
gałązka rozmarynu świeżego
oregano (najlepiej same kwiatostany)

200 g młodych purchawek
1 cebula
pół szkl rosołu
4 łyżki śmietany

Żeberka umyć, natrzeć oliwą, oblać ostem balsamicznym, posypać solą, pieprzem , posiekanym rozmarynem i porwanymi kwiatostanami oregano (mogą być listki) Tak przygotowane żeberka odstawić na kilka godzin a nawet do drugiego dnia pod przykryciem w lodówce. 

Żeberka okryć folią aluminiową i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 st
W tym czasie umyć i pokroić na plasterki purchawki, przysmażyć je z cebulką i odrobiną pieprzu ziołowego.
Po upływie godziny z żeberek zdjąć folię , obłożyć podsmażonymi grzybami i podlać rosołem. Zmniejszyć temperaturę do 160 st i piec ok 20 min. 
Wyjąć żeberka, grzyby z powstałym sosem przelać do garnka , dodać śmietanę i zagotować. 
Podawać z ziemniakami z wody. 



1 komentarz:

  1. Mięso bardzo smakowite,ale ja jeszcze nie jadłem nigdy purchawek.Bardzo wszystko smakowicie wygląda.Pychota.

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...