Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

15 października 2014

Buraczkowe pierogi ze szpinakiem i serem feta





ciasto
800 g mąki
1 burak ćwikłowy pieczony
1 jajko
sól
1 łyżka oleju
woda

nadzienie
800 g szpinaku
200 g sera feta
3-4 ząbki czosnku
olej do smażenia
sól
pieprz




Burak przekroić na mniejsze kawałki, dodać odrobinę wody i zmiksować przy pomocy blendera, dodać jeszcze wody by masy buraczanej było 400 ml
Mąkę przesiać , dodać jajko, sól, olej, i masę buraczaną, początkowo mieszać łyżką , następnie zagnieść ciasto pierogowe.



Szpinak rozmrozić, na patelni przysmażyć czosnek , dodać szpinak i smażyć aż odparuje cały płyn, doprawić solą i pieprzem,, wystudzić, dodać pokruszony ser , wymieszać.
Ciasto wałkować cienko, wykrawać szklanką krążki i nadziewać nadzieniem. Uformować pierogi.
Ugotować pierogi we wrzątku. (do wody warto dodać 2 łyżki octu jabłkowego by pierogi nie straciły koloru)
Ja podałam je z sosem pieczarkowym, można użyć inne białe sosy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...