ciasto
800 g mąki
1 burak ćwikłowy pieczony
1 jajko
sól
1 łyżka oleju
woda
nadzienie
800 g szpinaku
200 g sera feta
3-4 ząbki czosnku
olej do smażenia
sól
pieprz
Burak przekroić na mniejsze kawałki, dodać odrobinę wody i zmiksować przy pomocy blendera, dodać jeszcze wody by masy buraczanej było 400 ml
Mąkę przesiać , dodać jajko, sól, olej, i masę buraczaną, początkowo mieszać łyżką , następnie zagnieść ciasto pierogowe.
Szpinak rozmrozić, na patelni przysmażyć czosnek , dodać szpinak i smażyć aż odparuje cały płyn, doprawić solą i pieprzem,, wystudzić, dodać pokruszony ser , wymieszać.
Ciasto wałkować cienko, wykrawać szklanką krążki i nadziewać nadzieniem. Uformować pierogi.
Ugotować pierogi we wrzątku. (do wody warto dodać 2 łyżki octu jabłkowego by pierogi nie straciły koloru)
Ja podałam je z sosem pieczarkowym, można użyć inne białe sosy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.