Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

9 grudnia 2014

Zakwas buraczany do barszczyku


Nigdy wcześniej nie robiłam zakwasu ale tyle sie teraz o nim mówi ze postanowilam i ja zrobić .
Przepis jest jak u wszystkich , nie da sie tu stworzyc wielu kombinacji wiec zrobilam pierwszy jaki znalazlam w moich zbiorach karteluszkowych. 

1 kg czerwonych buraków
1,5 l przegotowanej ciepłej wody
2 płaskie łyżki soli
1 główka czosnku
1 kromka chleba razowego
2 listki laurowe
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego


Buraki oczyszczone obrać i pokroić w cienkie plastry. Czosnek przekroić razem z łupinką Pokrojone buraki włożyć do kamionki lub słoja, dodać przyprawy oraz czosnek. Na wierzch położyć kromkę chleba. Wodę posolić i zalać przygotowane buraki

Przykryć naczynie  gazą lub ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 5-6 dni. Zakwas powinien być klarowny.
Przecedzić i przelać do butelek. Przechowywać w lodówce do ok miesiąca.







Opublikowany w


   

        zBLOGowani.pl
   


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...