Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

10 stycznia 2015

Wino z owocu dzikiej róży

gąsior o poj ok 10- 12 l
ok 2,5kg owocu dzikiej róży
8 l wody
3 kg cukru
drożdże winiarskie
pożywka do wina

Świeżo zebrany owoc w październiku umyć i przy pomocy robota posiekać, wrzucić do gąsiora.
Wodę przegotować, wystudzić dodać cukier , drożdże i pożywkę według przepisu na opakowaniu.
Zalać owoc, zakorkować, wstawić rurkę i odstawić w ciepłe miejsce na ok 3 tyg.
Po tym czasie przecedzić przez gazę i wycisnąć dobrze . Wino ponownie wlać do gąsiora z rurką po ok 6 tyg wino przelać i przefiltrować przez gęstą gazę.  Gąsior umyć, sprawdzić czy smakowo jest dobre, jeśli za kwaśne dosłodzić i znów odstawić. Przez kolejne 3-4 tyg wino powinno nabrać przejrzystego koloru i stracić zapach drożdży.

Następnym etapem jest przelanie do butelek :)  tak ok połowy stycznia





1 komentarz:

  1. To jedno z moich ulubionych win domowych! Nie mogę się doczekać jesieni bo moje ogrodowe dzikusy powinny mieć wystarczająco owoców.

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...