Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

31 marca 2015

Kiełbasa swojska



1 kg łopatki wieprzowej tłustej
0,8 kg wołowiny
1 kg podgardla
sól 60 g w tym 1 łyżka peklosoli
łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki cukru
pół główki czosnku
pół gałki muszkatołowej
pieprz czarny
pieprz ziołowy
ok 1,5 szkl wody


Mięso i podgardle zemleć na największym sitku maszynki. Dodać przyprawy  utłuczone w moździerzu i rozgnieciony czosnek i wodę .
Farsz wyrabiać przez ok 30 min.
Włożyć do szczelnego naczynia i wstawić do lodówki na ok 24 godziny.
Kiełbaśnice namoczyć w wodzie, przepłukać każdą w środku.
Nałożyć na końcówkę do nadziewania kiełbas i nadziać .
Wędzić przez ok 3 godziny .
Następnie sparzyć w temp 85 st przez 20 min.






4 komentarze:

  1. W jakiej temperaturze wędzić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno powiedzieć, nie mamy termometra ale staramy sie utrzymywać niezbyt gorąco. w granicach 50-60 st

      Usuń
  2. a co z 1,5 lyzki peklosoli i z 60g soli i w tym lyzeczka peklosoli?

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...