Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

23 kwietnia 2015

Polenta z wędzonym serem, sos grzybowy i pierś z grzybami.


1 szkl kaszy kukurydzianej
1 łyżka masła
szczypta suszonej papryki
2 łyżki sera żółtego wędzonego (rolada Ustrzycka)
3 szkl wody
sól

1 pierś z kurczaka
200 g grzybów leśnych mrożonych
1 cebula
pół marchewki
sól
pieprz
majeranek
bazylia

na sos
200 ml śmietanki
1 łyżeczka sproszkowanych grzybów suszonych
sól
pieprz
1/4 cebuli
tłuszcz do smażenia

Wodę zagotować, dodać przyprawy i masło, Wsypać kaszę kukurydzianą i mieszać aż kasza wchłonie cały płyn. Po zdjęciu z ognia dodać ser i dobrze wymieszać aż ser się rozpuści.
Włożyć polentę do foremek silikonowych na babeczki.

Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, posiekać cebulę, marchewkę pokroić na plasterki. Grzyby ugotować i odcedzić.
Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu wrzucić marchewkę, następnie cebulkę i mięso, przyprawić do smaku, smażyć przez 10 min i dodać grzyby i odparować.

Przygotować sos;  W małym rondelku podsmażyć drobno posiekaną cebulką, dodać sproszkowane grzyby a na koniec śmietanę i sos dobrze wymieszać , pogotować kilka minut. Przyprawić do smaku

Polentę przed podaniem wyjąć foremek, wstawić do piekarnika na ok 10 min.







2 komentarze:

  1. Świetny przepis jeszcze takiego nie widziałam nigdzie :) Pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...