Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

2 czerwca 2015

Chleb na zakwasie z ziarnami


300 ml zakwasu żytniego
2 szkl wody
4 szkl maki żytniej
1 szkl mąki żytniej pełnoziarnistej
1 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
25g drożdży
1/3 szkl mieszanki ziaren

Zakwas wlać do miski, dodać 1 szkl mąki żytniej, w jednej szklance wody rozpuścić połowę drożdży i jedną łyżeczkę cukru. Wymieszać z zakwasem i odstawić na noc.
Rano dodać do zaczynu resztę składników, drożdże rozmieszane w drugiej szkl wody z cukrem, oliwę, sól, mąki i ziarna i wyrobić ciasto.
Odstawić pod ściereczką na godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie wyjąć ciasto, przegnieść chwilę i umieścić w foremkach wysypanych otrębami pszennymi.
Po godzinie wyrastania w foremkach, piec w temp 175 st ok 40 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...