Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

15 września 2015

Domowe tortellini nadziewane mięsem z boczniakiem duszonym na maśle .

tortellini
ciasto;
3 szkl mąki
2 jajka
sól
ciepła woda

nadzienie;
mięso mielone
jajko
sól
pieprz
sos sojowy
hyzop
suszone pomidory

duszone boczniaki
400 g boczniaka
1 cebula (duża)
2 łyżki klarowanego masła
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
szczypta estragonu
szczypta suszonych pomidorów
szczypta bazylii


Mięso wymieszać z przyprawami i jajkiem.
Ciasto zagnieść , wałkować cienko, pokroić w kwadraty o boku 5,5 cm, nakładać małe porcje nadzienia i sklejać po przekątnej a następnie ściągnąć dwa rożki i skleić małe tortellini (uszka)
Ugotować w osolonym wrzątku.
Boczniaka pokroić w paski, cebulę w półplasterki. W rondelku rozpuścić masło podsmażyć cebulę i dodać boczniaka, po 5 min smażenia, podlać wodą, dodać przyprawy i dusić ok 30 min aż do miękkości boczniaka,
Przed podaniem pierożki dodać do sosu z boczniaka wymieszać i podgrzać.



1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...