Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

3 października 2015

Czebureki z serem i suszonymi pomidorami.


Czebureki tym razem po mojemu. Z nadzieniem współczesnym :) 

2 szklanki mąki
150g twarogu
2 jajka
1 łyżka oleju
1 łyżka spirytusu lub octu
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki sody

120 g sera feta lub sałatkowego
150 g twarogu
kilka suszonych pomidorów z oliwy
1 ząbek czosnku
duża szczypta suszonych pomidorów z ziołami
bazylia
sól
pieprz ziołowy staropolski

olej do smażenia

Mąkę wsypać do miski dodać sól utarty ser, jajka, sodę, olej i spirytus lub ocet. Zagnieść i dobrze wyrobić ciasto.

Sery włożyć do miski dodać pokrojone pomidory z oliwy przyprawić do smaku i wymieszać.
Ciasto rozwałkować cienko. wyciąć duże koła, od talerzyka (ja użyłam małej pokrywki od garnka). Na połowę krążka wyłożyć serowy farsz na 1 cm grubości. Ser przykryć drugą połówką i za pomocą widelca mocno skleić brzegi ciasta.
Czebureki smażyć w głębokim oleju.
Smażyć na złoto-brązowy kolor po kilka minut z jednej strony.


Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam do grupy facebookowej do rozmów i wymiany doświadczeń i przepisów
https://www.facebook.com/groups/kresowiacy/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...