Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

27 października 2015

Pierogi grzybowo - chlebowe


ciasto
450 g mąki
300 ml wrzątku
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli

nadzienie
2 szklanki posiekanych (robotem) opieniek
1 cebula
tłuszcz do smażenia
majeranek
szczypta estragonu
3 kromki chleba (bez skórki)
1 jajko

Mąkę wsypać do miski, dodać olej i sól, zalać wrzątkiem, wymieszać, przestudzić i zagnieść ciasto.

Cebulę drobno posiekać, chleb pokruszyć drobniutko. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć cebulę, dodać grzyby i przyprawy do smaku, smażyć do całkowitego odparowania płynu.
Wystudzić, dodać chleb i jajko. Wymieszać.

Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki, lepić pierogi z nadzieniem .
Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z tłuszczem i przysmażoną cebulką.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...