Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

22 listopada 2015

Biała kiełbasa z grilla


500 g szynki lub łopatki
400 g podgardla lub boczku
pół szkl wody
1 łyżka majeranku
sól
pieprz
pieprz ziołowy
4-5 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
jelita baranie

na marynatę
oliwa, sok z limonki, zioła. 

Mięso zemleć w maszynce o dużych oczkach. Dodać przyprawy i rozgnieciony czosnek. Wyrabiać masę przez ok 20 min. Odstawić do lodówki na kilka - kilkanaście godzin.
Kiełbaśnice - jelita baranie umyć i wymoczyć. Nałożyć na końcówkę do nadziewania kiełbas i nadziać.
Kiełbaski skręcić ok 30 cm , następnie zwinąć je w ślimaczek i ułożyć w naczyniu. 
Zamarynować sokiem z limonki, pieprzem, i oliwą, posypać ziołami.. bazylia, majeranek oregano. 
Odstawić na dobę do lodówki. 
Wyjąć kiełbaski, każdy ślimaczek na desce nadziać na dwa szpikulce . Piec na grillu z obu stron.





2 komentarze:

  1. Lato mi się przypomniało i grillowanie:) uwielbiam białą kiełbaskę z grilla właśnie mmm.. pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  2. O jeja,ale przysmaki zaserwowałaś mmm :-)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...